Flygtningelejren Aida, Apartheidmuren, og skyderi fra jødisk bosættelse

Flygtningelejren Aida, som er den næststørste lejr i Betlehem, besøgte jeg den anden dag. Aida fik fremstillet verdens største nøgle, som en markering af Nakba (katastrofen på arabisk), 60 årsdagen for oprettelsen af Israel. Nøglen som burde være i Guiness Rekordbog, er ikke blevet optaget i bogen af politiske årsager…. Nøglen symboliserer retten til tilbagevendelse for de fordrevne palæstinensere.


Apartheidmuren er placeret lige op af flygtningelejren, og fra toppen af husene i Aida, ses det tydeligt hvordan muren snor sig igennem landskabet, uden hensyntagen til den muslimske gravplads den er bygget ovenpå, og uden hensyntagen til de mennesker der bor i nærheden. En palæstinensisk familie med skolesøgende børn er  blevet afskærmet fra resten af det palæstinensiske samfund. Børnene der før havde 5 minutters gang til skole, skal nu bruge 2 timer hver vej, altså 4 timer om dagen. Flere virksomheder har måtte lukke på grund af murens placering, og undergraver derved mange palæstinenseres økonomiske situation.

Mange har fraflyttet deres hjem af disse årsager, som vel også er den faktuelle årsag til opførslen af muren, altså at fordrive palæstinenserne fra deres retmæssige ejendom. Man skal jo huske på at muren opføres på palæstinensisk territorium. Der stjæles med andre ord jord – jeg skulle ellers mene, at de havde stjålet rigeligt. FN forærede 56 % af Palæstina, til de 30 %, som jøderne udgjorde af befolkningen, på tidspunktet ved delingsplanen fra 1947. Palæstinenserne har nu en illusorisk kontrol med ca. 10 % af landet. Illusorisk fordi den israelske hær kommer og går, som det passer dem. Øverst i billedet til venstre kan man ane en israelske bosættelse.

Apartheidmuren, tæt op af flygtningelejren Aida, der skærer sig igennem hele det palæstinensiske samfund. Muren bygges på Palæstinensisk jord, og inddrager også store dele af landbrugsjorden, med økonomiske forringelser til følge. Den palæstinensiske økonomi er ellers presset nok i forvejen, da israelerne gør alt for at chikanerer dem ud af deres eget land.

Muren forrest i billedet, afskærer den omtale palæstinensiske familie fra det omgivende samfund. Bosættelsen i baggrunden.

Skudhuller (hullerne er på størrelse med vandmeloner) i en virksomhed, der er blevet beskudt fra den jødiske bosættelse der ligger nær Aida. Disse beskydninger har stort set aldrig nogen konsekvenser for bosætterne.

~ af John Kragenskjold på juli 12, 2009.

4 kommentarer to “Flygtningelejren Aida, Apartheidmuren, og skyderi fra jødisk bosættelse”

  1. Man fatter ikke den ondskab Israel’s regeringer bidrager med, den kan kun skabe ufred og ikke den fred de siger de vil være med til, den mur skal væk så kan de måske begynde at snakke konstruktivt sammen, måske ❓

    Cheers B:o)

    Svar:
    Israel ønsker ikke freden. Den ønsker et Stor-Israel. Stor-Jerusalem er næsten en realitet.

  2. ja- det ER skrækkeligt, at Israel gør sådanne ting, de burde have lært af egen smerte!!! Men det har de så ikke, de giver bare smerten videre!!

    Svar:
    Ja, det er banal psykologi i national målestok. Meget sørgeligt.

    Når man ovenikøbet mærker den varme man bliver modtaget med af palæstinenserne, er det helt uforståeligt.

    Havde danskerne modtaget sine indvandre og gæster på samme måde som jeg er blevet modtaget med her, havde Danmark været et helt andet land i dag.

  3. Jeg vil opfordre alle som har mulighed derfor, at tage herned. Selv med mine pro-palæstinensiske holdninger, er jeg positivt overrasket over palæstinensernes gæstfrihed og rummelighed, endda på trods af at de ikke har glemt Muhammedtegningerne.

  4. Jeg føler mig mere sikker her på Vestbredden, end i kbh. en lørdag aften – sålænge der ikke er israelere i nærheden.

Skriv en kommentar